O potřebnosti hledat blažený život

30. 10. 2009 20:48

Pro hledače pravého štěstí...

Každý člověk – ať už je jakýkoli – chce být blažený. … Mít blažený život je tedy společnou touhou všech; avšak kudy se k němu jde, kterým směrem se k němu dojde – na to se názory různí. Proto kdybys hledal blažený život na zemi, nevím, zda bys ho mohl nalézt: ne proto, že to, co hledáš, je špatné, ale proto, že to nehledáš na správném místě.

 

Z knihy – Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 20.

 

Určitě se myslíš, že blažený je jedině život věčný, ba dokonce, že blažený je jedině život; avšak není-li věčný a není-li trvale nasycen, bezpochyby není ani blažený, ani to není život. Ty už jsi jej našel – a všichni se v tom shodují: našel jsi je ve svých myšlenkách, ne však ve svém vlastnictví. To je ten majetek, který chtějí vlastnit všichni a který všichni hledají: není nikdo, kdo by ho nehledal. Ať špatný, ať dobrý člověk, hledá ho. Dobrý to však činí s odhodlanou vírou, špatný s nestydatou shánčivostí. … Blažení budeme v království velikém a věčném, které bude takové proto, že bude spravedlivé.

Z knihy – Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 21-22.

 

O někom, kdo tě třeba má rád, věříš, že tě nenávidí, a pro křivé podezření se z tebe stává veliký nepřítel velikého přítele. Co má dělat ten, kterému nevěříš a který není s to ukázat ti své srdce? Říká ti: Mám tě rád. Protože by ti to mohl říkat, i kdyby se přetvařoval, nevěříš, a tak stále ještě nenávidíš. Miluj své nepřátele, abys z neopatrnosti do nenávisti nezahrnul i přátele.

Z knihy – Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 22.

 

Uveď se do souladu. Klamán být nechceš – pak tedy ani neklam: co nechceš trpět, to nedělej. Chceš vejít do života, ve kterém nebudeš klamán? Teď veď život, ve kterém neklameš. Chceš vejít do života, ve kterém nebudeš klamán? Kdo by nechtěl? Ta odměna těší – nepohrdej prací, za niž tato odměna je. Teď veď život, ve kterém neklameš, a vejdeš do života, ve kterém nebudeš klamán. Pravdivému se za odměnu odplatí pravdou a tomu, kdo žije dobře časně, se za odměnu odplatí věčností (Sermones 252, 11).

Z knihy – Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 23.

 

 

Zobrazeno 924×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková