Cesta k pravému štěstí

24. 10. 2009 14:50

Mimořádně mě zaujala kniha Miluj a dělej, co chceš (soubor textů z tvorby sv. Augustina). Mám ji dlouho a čtu ji pomalu, protože kvantita přečteníého textu by zakryla kvalitu a moudrost myšlenek. Chtěla jsem se postupně s některými myšlenkami, které mě obzvláště zaujaly, podělit. Vím, že někteří nemají tolik času na čtení, ale nějaký kratší příspěvek na blogu si tu a tam přečtou...

 

Pro hledače pravého štěstí...

Blažení však nejsou ti, kteří se poskvrnili zblouděním, a ti, kteří kráčejí pokřiveností a zvráceností časného světa, ale jsou to blažení neposkvrnění na cestě, kteří kráčejí v zákonu Páně. Blažení, kdo pátrají po jeho svědectvích, kdo ho hledají celým svým srdcem.

Z knihy - Miluj a dělej, co chceš - Úvahy hledajícího srdce, 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 16.

 

Přijmi upřímnou radu: chtěl bys být lepší, než jsi – hledej také to, co je lepší než ty, a díky tomu se staneš i ty lepším. Pozvedni se ke Stvořiteli, nezoufej, neříkej si: Na to nestačím, to na mě klade mnoho nároků. Mnohem více nároků na tebe klade potřeba mít zlato, po kterém prahneš.

Budeš-li chtít zlato, možná ho přesto mít nebudeš. Ale budeš-li chtít Boha, budeš ho mít, protože ještě předtím, než jsi ho chtěl, přišel k tobě, volal tě, i když ses od něho odvracel, a když ses obrátil, naplnil tě bázní, a když ses s bázní vyznal, utěšil tě.

Bůh, který ti dal všechno, Bůh, který učinil, abys byl, který i všem špatným kolem tebe dává slunce a déšť, plody a prameny vody, život a zdraví a velkou útěchu, i pro tebe chová něco, co dá jen tobě.

Z knihy - Miluj a dělej, co chceš - Úvahy hledajícího srdce, 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 17.

 

Zobrazeno 862×

Komentáře

Andrea Hýblová (Neposeda)

Kniha (autor), ke které se budu muset ještě víckrát vrátit.

Felicita

Jo, je to náročné, ale budu přidávat postupně krátké příspěvky - úryvky, takže po malých dávkách si jej budeš moct (ty i já a ostatní čtenáři) připomínat...

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková