Štěstí se nemá hledat na zemi

13. 11. 2009 14:47

Pro hledače pravého štěstí...

Chceš-li žít v blaženosti, víc miluj to, co slibuje Bůh, než to, co slibuje tento svět, a víc se boj toho, čím hrozí Bůh, než toho, čím hrozí tento svět. Neslibuj si nic, co ti slibuje evangelium: Písmo svaté ti v tomto věku slibuje jedině útrapy, ústrky, nesnáze, mnoho bolesti a spoustu pokušení. Připrav se tedy především na to, abys nepřipraven nepodlehl.

Protože jsi tedy křesťan, miluj, za vyprošené pomoci Pána Boha proti zhoubně milovaným lichotkám a lákadlům, krása toho života, kterou ani oko nevidělo, ani ucho neslyšelo, která ani do srdce lidského nevstoupila. Takový život připravil Bůh těm, kdo milují, a ten život je samotný Bůh. Tento život miluj neochvějně, ze vší síly: kéž Bůh dá, abys ho miloval. Prolévej slzy nejen proto, abys ho přijal, ale abys takový život i miloval.

Svou naději zakotvi v Bohu, abys toužil po věcech věčných a těšil se na ně. K nim zaměř a napni svou pozornost. Své srdce ulož tam, kde se nemůžu zkazit starostmi o věci časné. Jestliže tedy miluješ život, vyber si jej. Nejprve tady život dobrý, a potom ten věčný. Nejdříve tedy dobrý, ale ještě ne blažený: zatím ten, pro koho je později přichystán život blažený, musí vést život dobrý. Dobrý život je prací, mzdou je život blažený: veď život dobrý a obdržíš blažený.

Řekni mi, jestli bys vůbec chtěl mít něco špatného: cokoli chceš, cokoli miluješ, chtěl bys, aby to bylo dobré. Zaručeně nechceš ani špatný dobytek, ani špatného sluhu, špatné šaty, ani špatný dům, špatnou ženu či špatné děti. Vždycky se sháníš jen po dobrém – buď tedy dobrý i ty, když se tak sháníš jen po dobrém.

A zatím teď, když si obklopen špatností, nepřestávejte se modlit k Bohu a od něho žádej jenom to jediné – abys směl přebývat v jeho domě. A v této prosbě neustávej, dokud k jejímu vyplnění nedojdeš: Bůh ti to dá a uchovává.

Z knihy – Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 27-30.

 

Zobrazeno 629×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková