O pokorném podrobení se Boží vůli

30. 11. 2009 9:57

Pro hledače pravého štěstí...

Jak dobrý je Bůh Izraele k těm, kteří jsou přímého srdce! Jak dobrý je Bůh Izraele k těm, kteří nekritizují, k těm, kteří svou vůli směřují kvůli Boží a nepokoušejí se vůli Boží ohnout podle své či ji své vůli přizpůsobit! Je to krátké přikázání, aby tvé srdce tak směřovalo: Dělej to, co chce Bůh, nechtěj, aby Bůh chtěl dělat to, co chceš ty.

...

Je pro tebe dobré, aby ses podrobil Boží vůli; někdy je Boží vůli, abys byl zdravý, jindy, abys onemocněl: jestliže tehdy, kdy jsi zdravý, je pro tebe Boží vůle sladká, a když onemocníš, je pro tebe Boží vůle hořká, nejsi přímého srdce. Jestliže se nepodrobuješ Boží vůli, nejsi přímého srdce, protože nechceš svou vůli nasměrovat kvůli Boží, ale vůli podrobit vůli své. Ona je přímá, ale ty jsi pokřivený a ohnutý: tvá vůle se musí opravit podle ní - ne ona se ohnout podle tebe.

...

Syn Boží říká: Nevyhledávám vůli svou, ale vůli toho, který mě poslal; a ty chceš konat svou vůli. Buď tedy ve svém srdci přímý, nasměruj je podle vůle Boží, a kdyby tě snad někdy znepokojovala lidská křehkost a nestálost, útěchu přinese božská spravedlnost a nestrannost. I kdybys svým smrtelným srdcem chtěl pro sebe něco, o čem bys věřil, že je to vhodné, pro tvou záležitost nebo činnost nebo pro uspokojení současných potřeb - jakmile bys však pochopil a poznal, že Bůh chce něco jiného - dej přednost vůli lepšího, než jsi ty, před vůli svou, a vůli Všemocného před vůlí nepevného a sladkého, a vůli Boží před lidskou.

Z knihy - Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 31-34.

 

Zobrazeno 739×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková