O lásce k bližnímu

31. 5. 2010 20:53

V řádu lásky...

Pán Ježíš dává svým učedníkům nové přikázání, aby se navzájem milovali: Nové přikázání vám dávám, abyste se navzájem milovali (Jan 13, 34). Copak toto přikázání nebylo už ve starém Božím Zákoně, kde je psáno: Milovat budeš svého bližního jako sebe samého (Lv 19, 18)?  Proč tedy Pán nazývá novým to, o čem máme doloženo, že je tak staré? Je to snad nové přikázání, protože jsme svlékli starého člověk a on nás obléká v člověka nového?

Jako by obnovoval toho, kdo naslouchá, nebo spíše toho, kdo poslouchá. Avšak to nedokáže každá láska, ale jen taková, kterou Pán na odlišení od lásky tělesné blíže určil dodatkem jako jsem já miloval vás.

...

Ta láska tě obnovuje, aby ses stal člověkem novým, aby ses stal dědicem nové smlouvy a zpíval novou píseň.

...

Poslyš hlas Páně: Nové přikázání vám dávám, abyste se navzájem milovali - ne jako se milují lidé k záhubě, ani ne jako se milují lidé, že to jsou lidé, ale jako jsem já miloval vás (Jan 13, 34).

...

 

 

Ach, bratře můj, zachovej tu lásku a buď v bezpečí klidný. Proč se bojíš, že někomu uškodíš? Jak může někdo uškodit tomu, komu miluje? Miluj, a pak můžeš každému prokázat jedině dobro.

...

Hle, jak nenávist může lichotit a láska se může hádat!

...

Nemiluj na člověku jeho chyby, ale miluj ho jako člověka, protože ho stvořil Bůh, a  chyby si stvořil člověk sám. Miluj to, co stvořil Bůh, a to, co si stvořil člověk sám, nemiluj

...

Podle toho všichni poznají, říká Kristus, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě navzájem (Jan 13, 35).

...

..., ale podle toho všichni poznají, že jste moji učedníci, budete-li mít lásku k sobě.

Ach, snoubenko Krista, nejkrásnější ze všech žen! Ty bělostné záříš, když vystupuješ, a přitom se opíráš o svého snoubence, protože pomocí toho, jehož světlem osvícena záříš, jsi podepřena, abys nepadla. Jak správně se ti zpívá v Písni písní jako tvému snoubenci: Protože tvými rozkošemi je láska (Pís 7, 6). Ona nehubí tvou duši s bezbožnými, ona rozlišuje příčinu tvého sporu, je mocná jako smrt a je tvými rozkošemi. Jak podivuhodná je tato smrt, která nejenže nepatří mezi utrpení, ale naopak mezi rozkoše!

Z knihy - Miluj a dělej, co chceš: Úvahy hledajícího srdce. 2. vyd., Praha: Paulínky, 2007, s. 52-55.

 

Zobrazeno 756×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková